1940 – Bomber ved Ringkøbing og Fanø

Et voldsomt engelsk luftangreb sattes om aften den 19. marts 1940 og natten til den 20. marts ind imod Sild, der er en af de største tyske luftbaser. Under dette angreb har et par af de engelske maskiner åbenbart mistet orienteringen, og har kastet bomber på Holmslands Klit, den smalle tange foran Ringkøbing Fjord og muligvis også ved Fanø. Også over Kolding hørtes i nat en flyvemaskine mellem 12 og 1.

Det forlyder at der har været en “mur af ild omkring Sild“, muligvis fordi de engelske bomber havde ramt et ammunitionsdepot.

Fra Esbjerg meddeles at der omkring 20:25 viste sig en fremmed flyver over byen, dens nationalitet kunne ikke fastslåes, der blev affyret varselskud mod den, og den forsvandt i nordvestlig retning. Maskinen kom fra Syd.

Bomberne ved Ringkøbing er kastet ved Sdr. Lyngvig, tre bomber sprang på en åben mellem Andr. Folkjers hus og Valdemar Sørensens gamle gård, bomberne har dannet et krater af mange meters omkreds. Hos Folkjers, hvor familien lå og sov da bomberne faldt, var alle husets roder kunst, og murene gennemhullet af sprængstykker.

Det er uvist om der på Fanø er nedstyrtet et fly, eller om vidner har set en såkaldt lysbombe. Inde i Esbjerg kunne man i nat høre store detonationer, der kunne tyde på “bombenedfald ved eller udenfor Fanøs kyst“.

Kilde: Kolding Folkeblad, 20. marts 1940

Skriv et svar