1943 – Dansk-finsk julefest i Kolding i går

Juletræsfest for 70 små Finnebørn

I går eftermiddags dansede 70 små Finnebørn fra Kolding og nærmeste omegn om juletræet på Hotel Kolding. Finlandshjælpens lokalkomités damer med fru konditor Klaaborg i spidsen, havde i anledning af julen indbudt vore små finske gæster og deres plejeforældre et dansk barn fra hver familie til juletræsfest, hvor ikke bare de finske plejeforældre fik lejlighed til at have hyggeligt samvær, men hvor også finnebørnene fik lejlighed til at lege med hinanden – og måske høre en enkelt finsk glose midt i den danske jul.

Mødt legekammerater i Danmark

Og man tør nok sige, de små morede sig. Pludselig råbte en lille karakterfast finne til sin danske mor: “Mor, jeg har hilst på en dreng derhjemmefra!” Plejemoderen var ikke straks klar over, hvad drengen mente, men lidt efter, da de to småfyre stod med hinanden i hånden, var hun ikke i tvivl om, at han midt i mylderet ved en juletræsfest i et fremmed land tusinder af mile borte fra sit fædreland havde fundet en god ven, han ikke havde hilst på før her i Danmark, han anede ikke engang, han var her, også boede kammeraten oven i købet hjemme i Finland i samme ejendom, i lejligheden ved siden af ham selv. Det var vel nok en overraskelse.

Og ligesom de to børn var lykkelige over at have fundet hinanden, sådan var der glæde over hele linjen i går. De små ansigter tindrede om kap med lysende på det store juletræ, der velvilligt var stillet til rådighed til denne specielle fest af Odd Fellow-logen, der senere skænkede en gave til hver af de finske børn.

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 29. december 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar