1943 – Forholdene i Kolding efter bombe-attentatet

Færdsels-forbuddet hævet fra i aften

Som det allerede vil være de fleste beboere i Kolding og på egnen bekendt, fandt der i torsdags aften ved otte-tiden en højst beklagelig hændelse sted i byen. En hjemmelavet bombe var henlagt uden for vinduet ind til langstuen i Højskolehjemmet ud mod Gråbrødrestræde, og da den endnu ukendte gerningsmand fik den til at eksplodere, sprængte den vinduet, så glasstumperne og enkelte dele af bombens indhold spredtes i værelset og sårede nogle af de ca. 25 tyske damer, der netop sad i stuen og spiste til aften.

Fire tyske kvinder lettere såret

Det var dog kun lettere sår, men det sige sig selv, at begivenheden vakte bestyrelse, også blandt de mange af byens beboere, der på denne tid og det befærdede sted i byen passerede forbi. Tilfældet forekommer ikke mindst alvorligt derved, at det er det første tilfælde af direkte angreb på medlemmer af værnemagten, og fordi det nu netop gik ud over de fire unge damer, som blev såret.

Gerningsmanden ikke fundet: 10.000 kr. i dusør

Meget hurtigt blev politiet alarmeret, og der blev straks fra samme aften dekreteret færdelsforbud på gaderne i tiden mellem kl. 19.30 og 6.30; men dette færdelsforbud er nu ophævet fra og med i aften. Politiets anstrengelser for at finde gerningsmanden til attentatet er endnu ikke kronedes med held; men politimesteren har udsat en belønning på 10.000 kr. for oplysninger, der kan føre til pågribelsen […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 27. februar 1943

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar