1943 – Konfirmationen sluttede med morgenkaffe!

Med de fleste steder tog gæsterne hjem allerede klokken 7.30 i aftes

Konfirmationsfesterne i Kolding i går – der var over 100 alene i Kolding og tillige i nogle sogne på landet – blev de korteste – længste, der nogensinde er holdt. Enten skulle festerne være sluttet inden kl. 8 i aftes eller også skulle de blive ved til kl. 6 i morges. De fleste steder holdt man den korte fest, medens man andre steder fortsatte, enten for at få en fest ud af det, når man nu var samlet, eller også fordi det var umuligt for tilrejsende gæster at nå hjem inden kl. 8.

De fleste steder begyndte konfirmationsgilderne kl. 4-5 om eftermiddagen, og der var således meget kort tid til at feste i, når man skulle holde op ved halv otte tiden. Spisningen måtte foregå i hast, der blev ikke tid til lange taler, dårlig nok til de obligate konfirmationssange, og mange steder blev der ikke engang tid til kaffen bagefter, før gæsterne måtte afsted hjem, endskønt der muligvis var et stænk rigtig mokka i, som var gemt til lejligheden. Mellem klokken 7½ og 8 susede bilerne gennem gaderne i Kolding og på vejene i den nære omegn. Der var en biltrafik, som man vist skal helt tilbage til tiden før krigen for at finde magen til. Allerede fra kl. 5 kunne man se festklædte mennesker med bekymrende miner ile mod banegården. Mange af dem var lige ankommet til byen, da meddelesen om undtagelsestilstandens skærpelse ved 4-tiden blev givet gennem højtalervognene.

Da de fleste af gæsterne ved 8-tiden var forsvundet, fortsatte man festen lidt endnu med dem fra samme ejendom og enkelte, som man kunne skaffe soveplads til. Andre steder fortsatte festerne, som nævnt, hele natten og sluttede med morgenkaffe ved 5-tiden. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 27. september 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar