1943 – Tyskland på sammenbruddets rand

Alvorlig fare for, at tyskerne tager gidsler for at sikre flugten fra Danmark

Står hr. Hitlers stortyske rige på sammenbruddets rand? Der er uendelige meget, der tyder på det. Mundtlige rapporter, der er kommet til Stockholm og København i de sidste par dage, og hvoraf en del stammer fra tyskerne selv, går ud på, at sammenbruddet står for døren – og i alle tilfælde kan ventes indenfor en forholdsvis nær fremtid.

De katastrofale nederlag på Østfronten i forbindelse med Italiens frafald og den kendsgerning, at hele Vesttyskland i dag bogstavelig talt er én stor ruindynge, har forårsaget en række alvorlige revolter i forskellige tyske byer. For 14 dage siden var der undtagelsestilstand i ikke mindre end 23 tyske byer og lige i de sidste dage har der været alvorlige uroligheder i Berlin og Kiel.

En højtstående tysk embedsmand har for nogle dage siden oplyst til en dansk ven, at civiladministrationen i det store og hele var gået i stå, og at det ikke mere var muligt at opretholde den nødvendige krigsproduktion. Fra samme kilde blev det oplyst, at harmen mod de nazistiske ledere i Tyskland var overordentlig stor. Et karakteristisk eksempel er, at ingen mere på offentlige steder vover at række armen i vejret til nazi-hilsen. Sker det, bliver vedkommende straks slået i jorden.

General Kesselrings pludselige forsvinden fra den italienske krigsskueplads for nogle dagen siden har givet ny næring til den sidste uges vedholdende rygter om et definitivt brud mellem Hitler og hans generaler. […]

Kilde: Uddrag af det illegale blade: De Frie Danske, 31. oktober 1943, nr. 1, 3. årgang.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar