1944 – Hvem er Koldings bedste dansepar?

Konkurrence for alle amatørdansere 19. april

Michael Madsens Danseinstitut arrangerer i lighed med tidligere år en konkurrence om Kolding-Mesterskabet i moderne dans. Konkurrencen finder sted på Hotel Kolding onsdag den 19. april i forbindelse med danseinstituttets Ungdomsholds afdansning. Alle amatørdansere i byen kan deltage i konkurrencen om mesterskabspokalen, der hidtil er erhvervet af instituttets egne elever. Inden denne konkurrence finder der en bykonkurrence sted onsdag den 5. april på Harmonien i Haderslev, hvor otte par fra Kolding vil konkurrere med et tilsvarende antal fra Haderslev.

Michael Madsen har i det hele taget travlt i denne sæson; hele ni afdansningsballer, hvoraf det første for de mindre børn finder sted i morgen aften på Hotel Kolding. Mange af instituttets elever har erhvervet danseringens guld-, sølv- og broncemærker, der uddeles sammen med Kolding-Mesterskabets præmier.

Kilde: Kolding Folkeblad, 28. marts 1944.

1944 – Fængselsbetjent fængslet i Kolding

Sigtet for ulovligt forhold til kvindelige fanger

Gennem nogen tid har politiet i Kolding arbejdet med en sag mod en af fængselsbetjentene, en 41-årige gift mand, der gennem 9 år har været ansat som arrestbetjent i Kolding. Sagen er alvorlig, idet fængselsbetjenten er sigtet for at have udvist groft uterligt forhold over for i hvert fald to af de kvindelige fanger.

Til en begyndelse mente man, at der var tale om en hævnakt fra fangernes side mod fængselsbetjenten, som ellers har udført sin gerning upåklageligt, men efterhånden er der kommet så mange oplysninger frem, at man sigter ham for forholdet. Den alvorlige vending, sagen har taget, skyldes en korrespondancen mellem fangerne indbyrdes, som er blevet opsnappet. Allerede da sagen kom frem, blev betjenten suspenderet. Sagen kom i dag til forundersøgelse i kriminalretten, hvor fængselsbetjenten blankt nægtede at have gjort sig skyldig i de nævnte sigtelser, idet han dog indrømmede, at han havde vist fangerne utugtige billeder. I retten afhørtes derefter en af de kvindelige arrestanter, som forklarede, at fængselsbetjentens opførsel havde været yderst upassende. Inden afhøringen af vidnet nedlagde forsvareren, landsretssagfører Juhl, påstand om, at sagen skulle behandles for lukkede døre, hvilket anklagemyndigheden ved politifuldmægtig Arenbrandt modsatte sig med den motivering, at offentligheden havde krav på at få at vide, hvad der skete i en offentlig institution som arresten, og dommeren afsagde derefter kendelse om, at forsvarerens henstilling ikke kunne tage til følge. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 28. marts 1944.

1944 – 25-års jubilæer ved Troldhedebanen

Lørdag d. 1. april finder der en række 25-års jubilæer sted ved Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane. Overbanemester P. Løwenstein, Enghavevej, Kolding, blev ansat som banemester 1. april 1919. Løwenstein, der stammer fra Horsens, havde tidligere været telefonformand og sergent ved pionértropperne. Senere er han, der er meget afholdt, ikke mindst på grund af sit prægtige humør, bleven udnævnt til overbanemester. 25-års jubilæum fejres desuden af stationsmester Buhl Gaarde, Vorbasse, som også er en afholdt mand inden for Troldhedebanen og sin stations område.

Inden for baneafdelingen er der den 1. april følgende 25 års jubilarer: baneformand J. Fløjstrup, Vorbasse, baneformand Kr. Rasmussen, Korsvang, banearbejder P. S. Pedersen, Gjesten, banearbejder L. Larsen, Kolding og ledvogterske M. Jørgensen, vogterhus 2, Gjesten. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 27. marts 1944

1944 – 200 mennesker til juniorfest i sejlklubben

Næppe har der til nogen juniorfest været samlet så mange mennesker, som tilfældet var i aftes. Klubhuset formelig stod på gloende pæle, idet ca. 200 mennesker var mødt, størsteparten juniorer. Fra Fredericia og Middelfart var mødt en halv snes stykker.

Juniorformanden, skibsfører Messmann, bød velkommen til den store forsamling og udtrykte ønsket om, at vi til sommer må få lov til at sejle på fjorden. Sejlklubbens formand, automobilforhandler Damgaard Petersen, talte for ungdommen og udbragte et leve for sejlsporten og Danmarks unge sejlere.

Derefter fulgte begivenhederne slag i slag, en udmærket radioavis, der gav mange stikpiller, en frisk ny juniorsang, der vagte begejstring, og så den unge, dygtige hypnotisør og tankelæser ‘Mr. Griechen’. Salen jubledes, da han på en lille scene jonglerede med sine medier, et par unge Fredericiasejlere – Koldingenserne strittede for meget imod – det var ikke småting, han kunne få dem til. Samme unge mand havde foruden sine suggestive evner også musik i sin krop, og til hans jazz-kvintet swingede ungdommen sig et par timer.

Kilde: Kolding Folkeblad, 27. marts 1944

1944 – Sigurd Thomsens mordere var sikkert kørende i en bil

Politiet eftersøger droskechauffør, der holdt nær mordstedet
I forbindelse med drabet på Social-Demokratens rigsdagsmedarbejder, redaktør Sigurd Thomsen, eftersøger kriminalpolitiet en droskechauffør, som torsdag aften kl.22.30 holdt med sin vogn i nærheden af drabsstedet. Det menes, at det drabsmænd, der udførte drabet, eventuelt kan være forsvundet som passagerer i denne vogn, og det anses næsten for udelukket, at chaufføren ikke har set, hvad der er foregået. Politiet er i allerhøjeste grad interesseret i at komme i forbindelse med denne chauffør, og han opfordres indtrængende til at melde sig på politigården.

Kilde: Demokraten, 26. marts 1944.

1944 – ‘Dollarprinsessen’ i Industriforeningen

“Danmarks nye Glunter” 2. Påskedag

Industriforeningens teaterchef, installatør H. Overbeck, arbejder for tiden med planer om en opførelse af ‘Dollarprinsessen’. Hvis sagen går i orden – og det er der god udsigt til – vil den kendte operette blive opført på Alhambra i nær fremtid. Det er Gerda Christophersen-tournéen, der spiller ‘Dollarprinsessen’ i John Prices iscenesættelse og med Holger Bjerre som danseinstruktør. Hovedrollerne spilles af operettesangerinden Johnny Rosenvold, operasangerinde ved Det kgl. Teater Asta Nørgaard og operasangeren Edi Laider, der jo er en gammel kending i Kolding.

Den traditionelle 2. Påskedags underholdning bliver “Danmarks nye Glunter”, Kaj Oluf Bach som magisteren og Frans Andersson som Glunten. Da akkompagneres af pianisten Hans Hammer.

Industriforeningens næste filmforedrag bliver tirsdag eftermiddag og aften på Hotel Kolding. Foredragsholderen er cand.mag. Poul Hansen, der viser sin farvefilm fra Grønland.

Kilde: Kolding Folkeblad, 25. marts 1944.

1944 – Luftalarmen i aftes

varede for Koldings vedkommende fra kl. 21.32 til 22.34 og blev nr. 51. Der hørtes kun svag overflyvning, og der meldes ikke om skader her på egnen.

Alle syd- og sønderjyske byer med undtagelse af Brande, Grindsted, Ølgod og Esbjerg og Fanø havde alarm, og signalerne lød omtrent samtidig, dog først i de sønderjyske byer.

Under patruljeringen på gaderne i Kolding under flyvervarslingen noterede politiet 3 mand, som uden lovlig grund færdedes på gaderne.

Kilde: Kolding Folkeblad, 25. marts 1944.

1944 – Kolding-Falck kørte 38.190 km. i fjor

Der foretoges i Kolding i alt 2.709 udrykninger

Falcks Redningskorps har udsendt beretning om virksomheden i 1943. Det fremgår heraf, at korpset i alt har haft lige ved en kvart million udrykninger og gennemkørt en strækning på ikke mindre end 3.546.929 km., hvilket gennemsnitlig giver 16,2 km. pr. tur mod 21,9 km. pr tur i 1938. Havde gennemsnitstallet fra dengang været bibeholdt, ville der været brugt 1½ mill. liter benzin mere. Ved udgangen af 1942 rådede korpset over i alt 60 generatordrevne vogne, men denne vognpark er i 1943 blevet yderligere udvidet, således at der nu er ca. 150 generatorvogne inden for korpset, hvilket jo også sparer på benzinbeholdningerne.

Krigsforholdene har naturligvis på mange måder berørt selve korpsets arbejde, og beretningen omtaler nærmere fjernelse af bomber, ikke mindst arbejdet efter angrebet på København. Endvidere omtales eksplosionen på Storebæltsfærgen.

Som sædvanlig indeholder beretningen en oversigt over de enkelte stationers virksomhed. Stationen her har kørt 38.190 km. under i alt 2.709 udrykninger, der fordeler sig med 4 til redningsarbejder under brand i byen, 55 til brande på landet, 36 til vand- og stormskader, 404 til dyreredninger, 1.044 til assistance ved kørselsuheld, 385 til ambulanceudrykninger, 321 sygetransporter, 127 angående udlejning af redningsmateriel m.v., 1 til entreprenørarbejder og 332 under kategorien diverse. Koldingstationen bliver herved nr. 21 af de 42 stationer, der findes i Jylland. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 24. marts 1944.