1939 – Dannebrog males på hustagene i Kolding

Foranstaltningerne der i denne tid må tages, vil byrådet bruge i alt 100.000 kroner til luftværnsforanstaltninger. Stadsingeniøren har for det civile luftværns udvalg forelagt en plan over en række rum, der muligvis kan bruges som tilflugtsrum. Som en ekstra foranstaltninger er det besluttet at male store dannebrogsflag på centrale bygninger i byen, således vores nationalitet kan tydeliggøres for fremmede flyvere.

Myndighederne har problemer med indkøb af alle de ting, som skal bruges til beredskaberne i Kolding. For brandinspektøren har det været umuligt, indtil nu, at skaffe alt det nødvendige.

For også at sikre el, gas og vand, vil der fredag indledes forhandlingerne mellem byrådets kasse- og regnskabsudvalget og lederne af byens værker. Alle må være sparsommelige med deres forbrug, fra byens side er der allerede sket indskrænkninger af gadebelysningen, og flere restriktioner vil nok blive vedtaget. Værket i Kolding er et kulværk, som stadigt har et større lager, samtidigt findes vandkraftcentralen Harteværket, som leverer el til byen og oplandet, så Kolding er ikke dårligere stillet end så mange andre steder.

Kolonnefører Rasmussen og konstruktør Buhl har i går været i Esbjerg, hvor de har set virkningerne af luftangrebet. Kolonnefører Rasmussen har til det civile luftværns udvalg givet beretning herom.

Det var også i går at de frivillige som har meldt sig til det civile luftværn, mødtes til instruktion på Almenskolen og Pigeskolen. Der er tildelt politivæsnet 100 mand, som udstyres med grønne armbind, der skal hjælpe med patruljering og mørklægning. Brandvæsnet tildeles 70 mand, der udstyres med blå med en hvid stribe armbind.

Der skal i øvrigt gøres opmærksom på at alle må være rede til at gennemføre mørklægningen, oplysninger om mørklægningen findes i den pjece, som fra luftværnet er blevet tilsendt alle husstande i Kolding.

Kilde: Kolding Folkeblad, 6. september 1939

Skriv et svar