Forklaring – Churchill-klubben

Churchill-klubben var en dansk modstandsgruppe i Aalborg. Dannet i slutningen af 1941 af fire elever på Aalborg Katedralskole, bl.a. efter inspiration fra RAF-klubben i Odense. Navnet var inspireret af den britiske premierminister Churchill. Gruppen kom til at bestå, af omkring 20 medlemmer i alderen 14 til 26 år. Det lykkes gruppen at stjæle våben og lave omkring 25 mindre sabotageaktioner imod værnemagten, gruppen regnes som den første organiserede sabotagegruppe under besættelsen. Gruppen blev optrevlet og medlemmerne anholdt den 18. maj 1942

Efter fængslingen i Aalborg arrest. lykkes det medlemmer af gruppen og save tremmerne for cellevinduet over, således de om natten kunne komme ud og lave flere sabotager. Dette blev dog opdaget, da medlemmer en nat blev genkendt af tyske soldater under en luftalarm, to medlemmer af gruppen blev efterfølgende dømt til at afsone i tyske tugthuse.

Gruppen opnåede stor popularitet, under krigen var den inspiration for andre modstandsgruppers dannelse og det amerikanske drengeblad Red Goose Magazine portrætterede gruppen i tegneserie Boy Saboteurs. Efter krigen ofte benyttet til skildring om besættelsestiden, og været inspiration for bl.a. filmen Drengene fra Sankt Petri fra 1991.

Litteratur henvisninger

Bogen om Churchill-klubben, af Knuds Petersen (2005), udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof


Udarbejdet af krigendagfordag.dk februar 2020