Forklaring – Jenny Holm

Ellen Anna Marie Christensen, kendt under dæknavnet Jenny Holm (1916-1999) var en dansk stikker og Gestapo medarbejder, bl.a. beskæftiget på Staldgården i Kolding med at optrevle og standse den syddanske modstandsbevægelse.

Allerede under besættelsen blev Jenny Holm kendt som en særdeles aktiv, samt dygtig og frygtet Gestapo-agent, hvorfor den danske modstands-bevægelse under krigen to gange forsøgte at likvidere hende.

Efter besættelsen hjalp Jenny Holm de allierede med at opspore tyske og danske krigsforbrydere, som forsøgte at undslippe et retsopgør. I 1949 blev hun selv som del af retsopgøret ved landsretten idømt 16 års fængsel, for hendes forbrydelser under krigen, dog blev hun benådet og løsladt i 1952.

Efter krigen har Jenny Holms skæbne fascineret mange mennesker, som har forsøgt at undersøge hendes historie. Senere i 2019 udkom en dokumentar om Jenny Holm med titlen “Jenny Holm – Nazispionen der kom ind i varmen”. Dokumentaren er produceret er Thomas Houkjær fra præmis.dk; den har tidligere været vist i fjernsynet.


Henvisninger:

  • Læs mere om dokumentarfilmen “Jenny Holm – …” fra 2019 (link åbner ny fane på imdb.com)
  • Kamæleonen Jenny Holm – gestapoagent, nazijæger, mirakelkvinde, bog af Henrik Werner Hansen (udgivet 2016), forlaget Haase

Udarbejdet af krigendagfordag.dk (c) marts 2021