Forklaring – Tysklandsarbejdere

Tysklandsarbejdere, er en betegnelse for de ca. 100.000 danske arbejdere som under besættelsen fra 1940 til 1945 arbejdede i Tyskland. August 1940 blev reglerne i sociallovgivningen skærpet fra socialministeriet, således at det var begrundelse for fratagelse af arbejdsløsheds understøttelse eller anden socialhjælp, hvis man var egnet og ikke tog Tysklandsarbejde. Om en person var egnet til Tysklandsarbejdet, var ofte op til arbejdsformidlingens (Socialkontorets) vurdering.

Efter befrielsen er Tysklandsarbejdere blevet kritiseret for at arbejde for fjenden, omvendt kritiserede arbejderne andre for ikke at kunne se, at de var tvunget til arbejdet.

I januar 1941 var 157 personer fra Kolding rejst til Tyskland, hvoraf kønsfordelingen formentligt var 146 mænd og 11 kvinder.(*1)

Notater:
Tysklandsarbejdere fra Kolding, skrivelse til Koldings borgmester, 24. januar 1941 – se afskrift

Henvisninger:

  • På krigendagdagfordag.dk: Læs indlæg om Tysklandsarbejdere
  • Fattiggård eller fjendeland er et gratis digitalt undervisningsforløb for udskolingen, som omhandler mænd der måtte vælge mellem arbejde i Tyskland eller indespærring på en arbejdsanstalt. Udviklet af Forsorgsmuseet, se forløbets hjemmeside (åbner ny fane)

Udarbejdet af krigendagfordag.dk (c) februar 2021