Tema: Hjælp til personsøgning

På denne side, kan du finde hjælp til hvordan du finder ud af mere om enkelt personer, der levede under besættelsen.


Hvis du slægtsforsker kan vejviseren for 1939 og for 1940 være en god indgang til folketællingen 1940. Vejviseren for 1940 er digitaliseret, se link her. Andre Vejvisere findes på læsesalen på Kolding Stadsarkiv eller Historisk værksted i kælderen på Kolding Folkebibliotek.

Personer i 1939, er en oversigt fra 1939 over Kolding byrådsmedlemmer, myndighedspersoner, foreningsfolk og andre (Se listen). Du kan på koldingwiki.dk finde mere om enkeltpersoner.

Om generel litteratur, der kan bruges som opslagsværk om krigstiden, se: Litteratur om besættelsestiden.

Forskellige digitale ressourcer

Alle links åbner i nye faner.

Søger du efter modstandsfolk fra Kolding, kan du søge i modstandsdatabasen fra frihedsmuseet. Adressen er www.modstand.natmus.dk

Søger du efter billeder fra besættelsen, kan du bl.a. søge og kikke på allerede indscannede billeder fra de danske lokalarkiver på webadressen www.arkiv.dk.

På arkiv.dk kan man også søge efter og se oversigter over lokalhistoriske arkivers kildematerialer om besættelsestiden.

Kirkebøger og folketællinger? Kan findes på Rigsarkivets hjemmeside, www.sa.dk/ao

Der er stadigt kildematerialer der er klausuleret fra besættelsestiden, bl.a. omkring doms- og politimaterialer, som blev benyttet til retsopgøret i årene efter krigen. Det er muligt at søge akt indsigt i dele af materialet, Rigsarkivets har lavet en youtube-video (åbner ny fane) som fortæller om hvad man kan finde af, arkivmæssige regler og hvordan man søger om adgang.

Historisk Værksted

Der vil på Historisk Værksted på Kolding Folkebibliotek være mulighed for at møde nogen af dem, som arbejder med krigendagfordag.dk, samt mulighed for at spørge om hjælp til din søgning. Det er Kolding Stadsarkiv som arrangere Historisk Værksted, det annonceres på Kolding Stadsarkivs facebook side.


Denne research guide er udarbejdet af krigendagfordag.dk, juni 2020 – ændringer tilføjet jan-feb 2021