1941 – 18 hollændere dømt til døden ved krigsret

Tyske soldater skulle myrdes ved hjælp af forgiftede blyanter, tegnestifter og drikke
Amsterdam, torsdag, RB
Den tyske krigsret i Haag afsluttede i dag en proces mod 43 hollandske statsborgere, der har været ledende medlemmer af en hemmelig organisation. Selvom om der ikke er muligt at give offentligheden adgang til sådanne processer, havde hollandske journalister dog lejlighed til at overvære proceduren.

De anklagede tilhørte de forskellige professioner og partier. Af anklageskriftet, der lyder på sabotage, spionage og bagholdsoverfald, fremgik, at de anklagede har forberedt mordattentater mod tyske soldater med gift og syrer. Den hemmelige organisations mål var med alle midler at gøre livet umuligt for den tyske besættelsesmagt i Holland. Der rådede over sprængstoffer og andre våben og var militært uddannet. […]
18 dødsdomme
En af de anklagede blev dømt til døden fire gange. En anden af de anklagede idømtes 10 års tugthus. Den hovedanklagede dømtes 3 gange til døden og til 15 års tugthus. Endvidere blev 16 anklagede dømt til døden. En anden anklaget idømtes 5 års tugthus og en bøde på 500.000 gylden. En anklaget fik 4 års tugthus og 100.000 gylden i bøde. To ungdommelige anklagede idømtes fængselsstraffe. Seks anklagede blev frikendte, medens de øvrige fik tugthus mellem 1½ og 7 år.

Kilde: Uddrag, Nationaltidende, 7. marts 1941

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar