1943 – Styre-åren til “Røde Orm’s” vikingeskib fundet i Kolding Fjord

Ålefiskerne fik det fire meter lange ror fra et vikingeskib i garnerne ud for Rebæk

Et enestående fund fra Vikingetiden er i disse dage fremdraget af Kolding Fjord: “Røde Orm’s” styre-åre så velbevaret, at den stadig kunne anvendes til sit formål, om ikke fjorddampernes havde afløst vikingeskibene!

For en fjorten dages tid siden var et par Skærbækfiskere på ålefiskeri på fjorden. Ud for Skærbæk, et par hundrede meter fra land og på kun to meter vand, fik den en stor og tung genstand i garnet. Det viste sig at være et stort og svært stykke egetømmer, tilhugget og med to større og to mindre huller midt i planken. Fiskerne halede egeplanken ombord og sejlede den til Skærbæk, hvor den blev slængt op på havnekajen. Ingen anede, at det var et enestående fund fra Vikingetiden, man her stod overfor. Egetømmeret fik lov til at blive liggende på kajen. En eller anden morede sig med at ridse et årstal i tømmeret – men heldigvis var der ingen, der fandt på at hugge planken i stykker! Men det er ikke godt at vide, hvor egeplanken var havnet, hvis ikke skibsbygger Carl Nielsen i Skærbæk havde set lidt nærmere på den. Han foretog en nøjagtig opmåling af fundet og underrettede Museet for Koldinghus Len.

Største fund fra et vikingeskib, der er gjort her i landet

Da de sagkyndige fik set nøjere på fundet, blev de hurtigt klar over, hvad det var, fiskerne havde fået op med garnet. Det var intet mindre end styre-åren eller roret til et vikingeskib. I formiddags foreviste museumsbestyrelsens formand, guldsmedemester Holger Kyster, med synlig og forståelig begejstring det sjældne fund, der foreløbig har sin plads i Slotsgården. Det er en imponerende 4,10 meter lang egestamme uden sammenføjninger, for oven rund og tilspidset, for nede udhugget i form som et åreblad i op til en meters bredde og en halv snes centimeters tykkelse. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 8. juli 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar