1943 – Torsdagens tyske hærberetning

Førerhovedkvarteret, RB.

Værnemagtens overkommando meddeler:

På Østfronten fortsættes til trods for dårligt vejr de heftige kampe i uformindsket grad. Flere fjendtlige fremstød mod brohovedet Kherson strandede. Ved brohovedet Nikopol og i den store Dnjepr-bue blev også i går sovjetrussiske angreb afslået i hårde kampe, idet nogle indbrud afstængedes. Syd for Krementschug lykkedes det fjenden med store infanteri- og panserstyrker af bryde ind i vore linjer. Ved modaktion blev en fjendtlig kampgruppe med talrige tanks og kanoner tilintetgjort.

I området vest for Kiev vandt vi ved vort angreb under stadig afværgelse af talrige fjendtlige modangreb og i vanskelige terrænforhold langsomt yderligere terræn. De store fjendtlige styrker, om hvilke det i går meldtes, at de var omringet, blev revet op. I alt var vore tropper her i de sidste fire dage taget som byttet eller tilintetgjort 199 tanks, 554 kanoner af alle slags, 300 maskingeværer og granatkastere samt 166 automobiler. Sovjetrusserne led store blodige tab. Der blev taget talrige fanger.

I kampområdet ved Gomel vedvarer de forbitrede kampe med de fjendtlige styrker, som er brudt ind vest og nord for byen. Flere omgåelsesforsøg blev forhindret ved modangreb, som vi iværksatte og herunder blev sovjetrussiske angrebsspidser sønderslået eller kastet tilbage. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 26. november 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar