1944 – Endnu ikke nogen januar-cigaretter til Kolding

Bruno Jacobsens kunder får tobak om par dage

Forskellige steder i Jylland har man i disse dage hos en cigarhandler ved køb af cigaretter fået udleveret en pakke indeholdende cigaretter med blandingstobak: oversøisk og dansk. Cigaretterne kan ryges, men de fleste rygere er ret enige om, at de ikke smager særlig godt. Men nå, der er så meget andet det det, man i dag får udleveret til rygning hos cigarhandleren, der helle ikke smagte godt første gang, vi fik det, men som vi alligevel. når vi havde den fornødne tobakshunger, vænnede os til alligevel. Så det går jo sikkert også nok med de blandede cigaretter.

Men er der i det hele taget kommet nogle af dem til Kolding? spurgte vi i formiddags cigarhandler Wald. Knudsen.

“Endnu har vi ikke set noget til dem. Af den simple årsag at vi overhovedet ikke har fået vor januar-tildelinger af cigaretter i Kolding endnu. I hvert fald ikke her i forretningen, og jeg har talt med en række af mine kolleger, der heller ikke har fået noget endnu. Vi er så småt begyndt at spekulere på, om ikke forsendelserne til Kolding er stjålet i denne omgang!”

De danske cigaretter kommer?

Det ser selvfølgelig mærkeligt ud, at januarrationen ikke er kommet nu, vi er i den sidste halvdel af måneden. Men De har vel fået besked om de danske cigaretter?

“Ja, fra et enkelt af de store firmaer, har vi fået besked om, at vi denne gang ville få en del af de danske cigaretter. Jeg ved blot ikke, hvor stor en del af tildelingen, der ikke er rene varer.”

Bruno Jacobsens kunder skal deles

Bruno Jacobsens kunder har været utilfredse med, at de endnu ikke har modtaget nogen besked om, hvor de i fremtiden skal hente rationerne. Har tobakshandlerne fået nogen besked?

“Jeg vil regne med, at alle Bruno Jacobsens kunder en af de første dage vil modtage besked om, hvor de i fremtiden skal hente deres tobaksrationer. Der er nemlig en chance for, at vi i dag modtager kundelisterne fra Jacobsen, og så skal tobakshandlerne kigge nærmere på listen og dele kunderne.”

Hvor mange skal dele?

“Efter Rationeringsudvalgets bestemmelse oprindelig tre. Men efterhånden som tiden er gået, er vi blevet flere om at dele. Hvor meget hver enkelt af os får, ved jeg endnu ikke. Det bestemmes til en vis grad af tobaksfabrikanterne, der stykker Bruno Jacobsens tildelinger ud.” […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 20. januar 1944.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar