1944 – Foran angrebet på Atlanterhavsvolden

Allieret forsøg på at oprette faste brohoveder mellem de to flodmundinger

Berlin, RB.

Internationale information meddeler:

Såvel den terrænmæssige udstrækning som antallet at indsatte troppet viser, at englændernes og amerikanernes angreb mod Seinebugten og Normandiet er en operation i stor stil. Dens omfang går langt ud over grænserne for et “commandoraid”, og uden tvivl betegner operationen invasionens første fase. Aktionen forfølger åbenbart et dobbelt mål. I første række vil de allieredes overkommando benytte de to flodmundinger mellem Le Havre og Cherbourg til her i ly af faste brohoveder at kunne landsætte yderligere angrebsformationer med svære våben. Derfor nedsættes de engelske og de amerikanske faldskærmstropper i dette område, navnlig på begge sider af Seinemundingen, ved floden Ornes udløb og ved floden Vires nedre løb, medens samtidig samtlige landgangsfartøjer sammen med lette krigsskibe fra søen forcerer de samme område for sammen med faldskærmstropperne at bryde igennem de derværende afsnit af Atlanterhavsvolden.

Samtidig skal luftlandingsangrebene mod Normandiet åbenbart tjene det formål at bringe en række dertil egnede flyvepladser i de allieredes besiddelse, for derefter med fragtsvæveplaner og andre store transportflyvemaskiner at kunne bringe yderligere tropper med svære våben over ad luftvejen.

Tyngdepunkter ligger ved byen Caen

Den kort efter midnat i de første morgentimer af englænderne og amerikanerne påbegyndte invasion i området ved Seine-bugten omfatte kyststriben mellem Orne-flodens og Vire-flodens mundinger. Omkring en snes kilometer vest for Le Havre blev der nedsat faldskærmstropper. Samtidig gik fjendtlige afdelinger i land. Fra morgentimerne har englænderne og amerikanerne bragt stærke skibsformationer frem mod kyststrækningen ca. 10 km. vest for Le Havre, hvis sikringer står vest for Boulogne. Som tyngdepunk aftegner sig foreløbig området ved Caen. Tyske tropper står i hård kamp med invasionstropperne. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 6. juni 1944.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar