1944 – Brandbomber over Sønderjylland

Der opstod 3 brande, og 2 gårde nedbrændte
Under overflyvning i nat af allierede maskiner er der forskellige steder i Sønderjylland nedkastet bomber, og der foreligger melding om materiel skade. Lidt øst for Vojens antændtes gårdejer P. Rasmussens ejendom, formentlig af brandbomber, stald og ladebygninger nedbrændte. På Vojens Mark nedbrændte gårdejer Skøtts ejendom, og en halv snes km. syd for Haderslev nedkastedes brandbomber, hvorved der i Skovby opstod nogle mindre brande, og en del vinduesruder knustes. Vest for Gråsten nedkastedes brandbomber, men der anrettedes ingen skade.

Kilde: Demokraten, 16. september 1944.

1944 – Portnerens hue fundet

Under oprydningsarbejdet i formiddag på eksplosionsstedet har man fundet den forsvundne portner Geilagers hue. Den unge frøken Therkildsens tilstand er uforandret. Fru Geilager, der også er indlagt på sygehuset, har fået en række skrammer, men ingen af dem er dog farlige. Fru Geilager har forklaret, at hun sammen med frk. Therkildsen stod ved et vindue og så over mod trykkeribygningen, mens redaktøren og portneren gik derover. I samme øjeblik, de nåede døren, skete eksplosionen.

Kilde: Bornholms Social-Demokrat, 16. september 1944

1944 – Det frygtes, at de to savnede er omkommet

Endnu ved middagstid var de to savnede, redaktør Therkildsen og portner Geilager, ikke fundet, og det frygtes derfor at de er omkommet under eksplosionen.
Redaktør N. E. Therkilsen var født den 5. november 1886 i Horsens som søn af en skotøjshandler. Han blev uddannet i kulimporthandel samt på forskellige kursus i København og provinsen. Derefter var han ansat ved Fyns Venstreblad, Vendsyssel Folkeblad og Faaborg Folketidende indtil 1910, da han blev redaktionssekretær ved Viborg Stifts Folkeblad. Her var han i 7 år, til han i 1917 udnævntes til redaktør af Venstres Korrespondancebureau To år senere blev han leder af Venstres Pressebureau og beklædte denne stilling til 1917, da han overtog redaktørposten af Kolding Folkeblad.
Fra 1920 til 1927 var han medlem af og næstformand i bestyrelsen for Rigsdagens presseloge. Han var ved sin død medlem af bestyrelsen for Venstres Pressebureau, formand for Vejle Amts samvirkende Venstrevælgerforeninger, formand for Venstreforeningen for Kolding by og landsogn samt for Foreningen af Venstreblade i Danmark. Han var desuden medlem af bestyrelsen for Sønderjydsk Forening, af bestyrelsen for Foreningen Nordens Koldingafdeling, og af Danske Dagblades Fællesrepræsentation. I årene fra 1930 til 33 sad han som medlem af Kolding Byråd.

Kilde: Fredericia Social-Demokrat, 16. september 1944.

1944 – Kolding Folkeblad ødelagt i nat ved bombeeksplosion

Bladets redaktør og portneren savnes begge efter eksplosionen. Redaktørens datter hårdt såret og portnerens hustru lettere kvæstet.

Lidt før kl. 2 i nat eksploderede en bombe i trykkeribygningen til Kolding Folkeblad, Jernbanegade 35. Ved eksplosionen opstod der en voldsom brand, og hele trykkeriet er fuldstændig ødelagt. Også forbygningen, hvor bladet har redaktionslokaler og hver der var indrettet enkelte lejligheder, led skade, og en mængde ruder i nærheden knustes.
Redaktør N. E. Therkilsen og portner Geilager, der begge bor i bladets bygning, og som var oppe på grund af flyvervarsel, hørte lidt før kl. 2 en rude klirre og gik ned for at se efter, men i det samme skete eksplosionen, og de savnes begge. Redaktør Therkilsens 17-årige datter, der stod på trappeopgangen, blev hårdt såret, medens portner Geilagers hustru slap med lettere kvæstelser.

Kilde: Fredericia Social-Demokrat, 16. september 1944

1944 – Luftværnsmøde på biblioteket

Luftværnskontorets og Socialtjenestens personale samt distrikts- og hjælpekonsulenterne var i aftes samlet i bibliotekets sal, hvor kaptajnløjtnant Krøyer holdt foredrag om evakuering, besvarede en del spørgsmål og viste Dansk Luftværnsforenings nyeste film ‘Bomber over Danmark’.

Fuldmægtig Castberg gav en kort oversigt over villaluftværn, og direktør Andersen takkede som formand for hjælpekonsulenterne for det interessante foredrag og filmen, der snarest burde vises for så store dele af befolkningen som muligt.

Kilde: Kolding Folkeblad, 15. september 1944.

1944 – Østfronten: Warszawas forstad nu krigsskueplads

Hårde kampe i Pragas gader

Berlin, fredag, STB.

Slaget umiddelbart øst for Warszawa nåede det sidste døgn et nyt højdepunkt. Uden hensyn til tabene af mennesker og materiel kaster den røde hærledelse ifølge de i Berlin foreliggende frontrapporter stadig nye afdelinger ind i kampen, hvilket resulterede i, at russerne kunne trænge ind i Praga, Warszawas forstad, på den østlige Weichselbred. Der foregår i øjeblikket hårde kampe i Pragas gader. Nordøst for Praga har tyske og ungarske tropper derimod kunnet afvise samtlige sovjetangreb.

På Østfrontens andet brændpunkt, området ved den nedre Neva, vedvarer det russiske tryk. Efter de tyske troppers rømning af Lomca kæmpes der nu forbitret nordøst for denne by. Russiske forsøg på at likvidere det tyske brohoved ved Narevs sydlige bred ved flanke-angreb er slået fejl. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 15. september 1944.

1944 – Bombeeksplosioner i Aarhus og Viborg

Bomben i Viborg var anbragt i en port mellem to forretninger

I nat kl. 1 lød der et mægtigt brag, som hørtes over det meste af Viborg. En bombe var anbragt i en port i ejendommen Vestergade 10 imellem en stor møbelforretning og en slagterbutik, og da bomben sprang, knustes alle ruder i en halv snes større forretninger i kvarteret. I flere privatlejligheder blev alle ruder i stuerne ud mod Vestergade blæst ud, og glasskårene voldte meget betydelige ødelæggelser, såvel i butikker som i private lejligheder. Ingen mennesker kom til skade ved eksplosionen. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 15. september 1944.

1944 – Bombe-attentat i nat mod Vejle Amts Avis

Og Schweitzers Bogtrykkeri, der trykker bladet. Gammel dame slap uskadt, skønt hendes lejlighed i tagetagen styrtede ned.

I nat klokken 1.45 fandt der en eksplosion sted i bagbygningen til ejendommen Torvegade 20 i Vejle, hvor aktieselskabet Schweitzers Bogtrykkeri og Vejle Amts Avis har kontorer og trykkerilokaler.

Ved eksplosionen blev hele trykkerihallen, der har halvtag og mange ovenlysvinduer, fuldstændig ødelagt, mens forbygningens bagerste halvdel snak sammen. Den forreste halvdel af forbyningen, hvor Schweitzers Bogtrykkeri har kontorer trykkerilokale på 1. sal og Vejle Amts Avis kontorlokaler i stueetagen, blev slemt raseret. Ved eksplosionen blev bogtrykkeriets 15 maskiner enten helt eller delvist ødelagt. Maskinerne var forsikret for 300.000 kroner.

I tagetagen på forbyningen boede en gammel dame, fru Jensine Sørensen. Den halvdel af hendes lejlighed, hvori soveværelset var, styrtede ned, men som ved et mirakel, blev den gamle dame reddet ud uden at være kommen noget it.

Kilde: Kolding Folkeblad, 15. september 1944.