1943 – Revolverattentat mod Ole Bjørn Kraft

Ramt af fire skud i sin egen entré. Også attentat mod en journalist. Skulle folketingsmand Axel Møller også være skud?

Der er i aftes blevet begået et revolverattentat mod folketingsmand, redaktør Ole Bjørn Kraft, der blev ramt af fire skud.

Kl. ca. 18.30 ringede det på døren til folketingsmandens hjem i Vendersgade 28. Den yngste af sønnerne lukkede op for en høj, spinkel, ung mand på en snes år, der spurgte efter folketingsmanden. Da han fik at vide, at denne ikke var hjemme, gik han igen. Lidt før kl. 19.30 kom folketingsmanden hjem, og et øjeblik efter ringede den unge mand atter på døren. Den yngste søn lukkede atter op og kaldte på faderen, der gik ud i entréen til den unge mand. Inde i stuen sad sønnerne sammen med et par andre unge mennesker.

De hørte pludselig smældene af 5 skud, og da de styrtede ud, mødte de Ole Bjørn Kraft, der kom vaklende imod dem med blodet strømmede ned ad sig. Han var ramt af et strejfskud i det ene håndled, en kugle i venstre lår, en kugle under højre armhule, og endelig var en kugle trængt ind i ryggen. Der blev rekvireret en ambulance som førte folketingsmanden til Kommunehospitalet, hvor man straks foretog en blodoverførsel til ham. Den ældste af sønnerne styrtede ned ad trapperne og ud på gaden for muligvis at pågribe gerningsmanden, men han var forsvundet. Der er i entréen fundet to revolverprojektiler, der er trængt ind i panelerne.

Ole Bjørn Kraft har det nogenlunde, men Damm svæver mellem liv og død

Det oplyses i dag, at folketingsmand, redaktør Ole Bjørn Kraft har tilbragt en efter omstændighederne tilfredsstillende nat med hvile, men uden megen søvn. Temperaturen var 39,1. Pulsen var god, men åndenød volder en del besvær, trods blodtab og chok menes det dog, at hans kraftige konstitution vil bringe ham over attentatet.

Journalist Chr. Damm betegnes som svævende mellem liv og død. Hans tilstand er sløj og dårlig og til morgen kun nogenlunde. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 31. december 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar