1943 – Vikingeskib-fundet ved Kolding Fjord

Afdækket ved Eltang Vig i går. Kølen har i årevis tjent som gangbro!

Står man nu overfor fundet af et rigtigt vikingeskib ved Kolding? Meget kunne tyde på det. Ved et tilfælde blev man i går klar over, at rester af et meget gammelt skibsvrag ligger ved en kanal i den inddæmmede Eltang Vig. Skibets køl har i mange år ligget frit fremme og har været benyttet som gangbræt, men først i går, da man under kanalrensning stødte på andre trædele, fandt man på at undersøge stedet nærmere og blev klar over plankernes historiske interesse og tilkaldte sagkyndige.

Et vrag på 15 meters længe

Det var de to arbejdsmænd, Jens Clausen, Skovhytten i Hovens Skov, og Johannes Petersen, Eltang, der stødte på dette fund, som synes at hidrøre fra et vikingeskib. Vragets køl har en længde af 15 meter, bredden er ca. 2½ meter, og i en spante har man fundet de små huller til sammenbinding af de forskellige planker, som er typiske for vikingeskibe.

Kølen som gangbræt!

Fundet er gjort i det inddæmmende areal syd for Hovens Skov i hjørnet ud mod dæmningen, ca. 50 meter vest for denne på et areal tilhørende propr. H. Thomsen, Østerholm, Eltang. Her har man i umindelige tider over en af de mange grøfter på godt en meters bredde ligget en svær planke, som man benyttede som overgangsbræt, og man regnede med i sin tid var lagt over grøften til dette formål. Inddæmningen af vigen sket for 75 år siden. Indtil da stod hele arealet under vand. De fleste kanaler blev gravet straks efter inddæmningen, og i al den tid har man gået over planken, uden at ane, at det var kølen til et måske tusindårigt vikingeskib. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 9. december 1943.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar