1939 – Danmark er neutral

Regeringen har igen udmeldt at Danmark opretholder sin neutralitet i den krig som er udbrudt. I går gik Frankrig, England og Polen sammen imod Tyskland, også Australien og New Zealand erklærede i går Tyskland krig. I både Canada og Indien er der krigsforberedelser, Tyrkiet har meldt støtte til de allierede, over store dele af verden mærkes krigen. Den storeuropæriske krig er nu en realitet, man kan også kalde den en ny verdenskrig, da lande uden for Europa er gået i krig mod Tyskland.

I morges blev en dansk fiskekuttere mine spræng ude i Vesterhavet, det er endnu ikke helt klart hvad der er sket, over radioen på skibet havde besætningen sendt nødopkald ud; over radioen fortalte de om en masse minesprængninger ude i vandet, skibet svare ikke længere på radioen og det frygtes sunket. Det er meddeles igennem nyhederne at de over 100 fiskekuttere fra Esbjerg der er ude og sejle, er på vej hjem igen.

Man må håbe at det kun bliver krigens følger, at der herhjemme indføres restriktioner og rationeringer i Danmark. Det mest i øje faldne er måske standsningen af privat bilkørsel. Der er stille ved grænsen, ingen tegn på at krigen vil sprede sig herop. Ellers er det de mange indkvarteringer der kan mærkes, der er privat allerede indkvarteret over 700 mand i Kolding. Ifølge bataljonschef Gudme, går indkvarteringerne dog meget glat, og man bliver mødt med meget venlighed rundt om i Kolding og Bramdrup.

I Kolding skal der i aften være byrådsmøde, for at afklare situationen omkring den ekstraordinære situation. I morgen klokken 10 vil de nye luftværns sirener blive afprøvet, det er kun en øvelse, ingen grund til uro.

På grund af krigen har mange forskellige mennesker været nød til at forlade Tyskland, de fleste er vist på vej videre til Sverige, diplomater og konsulatfolk fra både Nicaragua, Guatemala og Mexico er rejst igennem Kolding. Også den svensk filmstjerne Zarah Leander har forladt Berlin, da hun kørte igennem Kolding sad hun selv bag rettet i sin Horch.

Rundskuefestlighederne kom til at stå i krigens tegn, de fleste festligheder var desværre aflyst. Der skete en alvorlig ulykke med Aarhus Tivoli, da en mand faldt ud af en karrusel, det er endnu uvist hvor slemt det står til med ham. Der er blevet klaget fra beboere i området omkring Mazantigade, støjen fra tivoliet var så slem at en enkefrue måtte forlade sin bopæl.

Kilde: Kolding Folkeblad, 4. september 1939

Skriv et svar