1944 – Opråb til den danske befolkning

Pressekontoret for den højere SS og politifører i Danmark meddeler:
Mord, sabotage og forbrydelser har i mere end et år været kendetegnet for det offentlige liv i Danmark. Det danske politi ønskede ikke at træde kraftig op imod denne anarkistiske udvikling. Ved hjælp af tvetydige opråb, som blev forstået på den rigtige måde af den politiske underverden, troede man at kunne tilfredsstille den i opretholdelse af ro og orden interesserede besættelsesmagt. Endvidere er det fastslået, at sabotage og mord blev understøttet aktivt at det danske politi. Alt tydede på en opløsning af retstilstandene, og man drev Danmark frem mod bolcheviseringen. Det lykkedes en forbryderisk underverden at vinde så megen indflydelse i det offentlige liv, at den med resultat kunne proklamere generalstrejke og andre alvorlige forstyrrelses af den offentlige orden.

En besættelsesmagt fra et land, som i den alvorligste time kæmpoer for sit liv, kan ikke længere tillade en sådan udvikling. Dens interesse ligger i opretholdelse af ro og orden. Besættelsesmagten ser sig derfor nødsaget til at foretage en omorganisaering af det danske politi. Indtil denne omorganisering er bragt til ende, indføres der derfor fra i dag den 19. september 1944, kl. 12.00 politimæssig undtagelsestilstand over hele Danmark. Hele det danske politi sættes indtil videre ud af funktion.

I overgangsperioden garanterer den tyske besættelsesmagt for ro og orden. Vi ønsker at yde den velvilligt indstillede del af befolkningen enhver tænkelig beskyttelse mod forbrydelser. De af besættelsesmagten gennemførte forholdsregler er udelukkende af politimæssig art. Der er derfor ikke forudset noget indgreb i den statslige og kommunale forvaltning.

Alle handlinger, som tager sigte på at forstyrre genindførelse af ro og orden vil blive hensynsløst bekæmpet.

Den. 19. september 1944.

Den højere SS- og politifører i Danmark, Pancke, SS-Obergruppenführer und General der Polizei.

Kilde: Hejmdal, 20. september 1944.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar