1940 – Stygge ord om kaffe

I en tid, hvor Folk klager over kafferationeringen, kunde det måske være på sin plads at henlede opmærksomheden på kaffens skadelige virkninger, så mange flere kunde få øjnene op form hvor lidt man egentlig går glip af på det område, ja, at man ret beset burde glæde sig over indskrækningen, der vil vise sig at virke til Folkesundhedens fremme.

Den kendte norske forsker, Dr. Joh. Aller Mjøen, skriver følgende om kaffens virkning på hjernen; ,, Kronisk misbrug af kaffe fører til kronisk søvnløshed. Ifølge Meyer-Gottlieb virker koffeinet i høj grad på reflekserne og irriterende på storhjernehinden. Det er her, dens tilsyneladende oplivende virkning må søges hvor det drejer sig om pludselige lammelser af hjernecentrene gennem chok, træthedsgifte eller ydre gift (morfin, veromal), er denne reaktion grunstig.

Når stærk kaffe bruges af ånds arbejderne for at øge arbejdsydelsen, især i de natlige timer, er dette kun et bedrag. Alle kunstige stimulanser for at ophæve træthedsfølelsen fører til syvende og sidst til en langt større og kronisk træthedstilstand. Arbejdende Mennesker kan derfor ikke alvorligt nok advares mod at bruge kuffeinholdig kaffe som stimulans.”

Kommentar fra Kolding Folkeblad til kafferationeringen, 8. marts 1940

Kilde: Uddrag fra; Stygge ord om kaffe, 8. marts 1940, Kolding Folkeblad, side 8

Skriv et svar