1942 – Livsfarligt attentat mod Kolding-cyklist

Kun modvind forhindrede, at han fik struben skåret over!

En Koldingensisk cyklist, salgsinspektør H. C. Nielsen, Solgaarden, havde i går formiddags et ærinde på Fyn og kom på sin cykel kørende mellem Gelsted og Rørup ved 11½-tiden. Pludselig mærhede han et snit tværs over sin hals. Han væltede af cyklen og forslog sin ene albue. Da han var kommet lidt til sig selv, undersøgte han årsagen til den uventede hændelse. Ved nøje at gennemsøge vejsiderne, opdagede han, at det, der havde snittet ham i halsen, var en ganske tynd ståltråd, der havde været spændt over vejen, men som han havde fået til at briste ved at cykle imod den. Tråden var ikke meget tykkere end “kinesersytråd”, lignede mest den slags ståltråd, man bruger til at skære oste igennem med. Den var sort, og det var helt umuligt at få øje på den, som den var spændt tværs over vejen.

Salgsinspektør Nielsen havde lige nået at se et par knægte på 12-13 år forsvinde, da han væltede. Han var klar over, at de var gerningsmændene til dette attentat. Han forsøgte at få fat i drengene, men de havde gjort sig usynlige. […]

Tilfældigvis var han i forhold på vej op ad en bakke, så hans fart havde ikke været særlig stor. Det er udelukkende denne kendsgerning, der gjorde, at der ikke skete en alvorlig ulykke. Nu slap Nielsen med skrækken, men en ophovnet rød stribe tværs over halsen viser, at drengenes påfund meget nemt kunne have fået et livsfarligt forløb.

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 14. juli 1942.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar