1944 – Aalborg Rutebilstation ødelagt ved bombe-eksplosion

Garagebygning og 7 store rutebiler totalt ødelagt. I tusindvis af ruder knustes, flere gader oversået med glasskår.

Aalborg ramtes i nat af en eksplosionskatastrofe af stort omfang. Kl. 12.45 eksploderede tre bomber i Aalborg Rutebilstation, og virkningerne var frygtelige. Hele rutebilstationens garageanlæg blev ødelagt, og der udbrød en voldsom brand.

I garagerne blev syv store rutebiler, til en værdi af ca. 40.000 kr. stykket totalt ødelagt, medens tre biler blev alvorligt beskadiget. Som eksempel på eksplosionens voldsomhed kan nævnes, at det halve af en rutebil blev slynget gennem garageporten og 150 m. bort, hvor den faldt ned på taget af et toetagers hus. der beboedes af rutebilstationens funktionærer. Disse var ved et lykkeligt tilfælde alle på udflugt, men kom hjem et kvarter efter at eksplosionen var indtruffet. Huset styrtede fuldstændigt sammen, men der opholdt sig ingen mennesker i det.

De nærmeste ejendomme blev slemt medtaget, og de fleste af lejlighederne var fuldkommen raseret, idet ikke alene alle ruderne sprang, men også meget af bohavet blev slået i kvas af det voldsomme lufttryk. Der blev knust i tusindvis af ruder, og gaderne Vesterbro, Hasseriisgade, Saxogade og enkelte andre, var oversået med glasskår. Mange privatlejligheder blev fuldstændig raseret. Den samlede skade lader sig endnu ikke opgøre.

Der blev sat et meget stort rednings- og slukningsarbejde ind og den opståede brand i olie- og benzindepotet blev ret hurtigt nedkæmpet. […]

Kilde: Uddrag, Kolding Folkeblad, 29. juli 1944.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar