1939 – De sidste danske Frivillige fra Spanien vendt hjem

Ialt ca. 200 er sluppet levende fra det blodige spanske eventyr – men 100 danskere fandt deres død i Spanien.

Det sidste hold danske frivillige fra Spanien ankom søndag eftermiddag over England til Esbjerg med motorskibet ”England” og fortsætte derfra med ”Englænderen” til København, hvortil de ankom kl. 23.12. Det drejede sig om 20 mand, hvoraf de fleste har hørt til de berømteste spanske batailloner.

– Poul Hansen, der er Gartner og Medlem af D.S.U., Laurits Christensen, kaldet ”Den lille Bokse fra Thisted”, og murer Christian Olesen, Odense, har siden foraaret 1937 kæmpet i de spanske partisantropper, der har opereret i forreste linie og foretaget farlige rekognosceringer langt ind mellem de fascistiske linier.

Sømanden Orla Henriksen, København, Erik Svendsen, Aksel Jensen, Slageriarbejder Emil Noltesmeier, København, Ernst Jensen, København, og Svend Andersen har tilhørt det tapre Thälmann-Batteri og er ”Veteraner”, eftersom de har deltaget i krigen siden aarsskiftet 1936-37.

De øvrige frivillige, der kommer hjem, og som ligeledes har hørt til artilleriet, er følgende: Asfaltarbejder Julius Olsen, København, Orla Andersen, Bryggeriarbejder Orla Larsen, Kbhvn., Arbejdsmd. Børge Poulsen, Aalborg, Erik Andersen, Ernst Petersen, København, Asger Petersen, København, Ole Olsen, Arne Jensen, Erik Andersen og Sergent Alfred Runge Eriksen.

Hermed er i alt ca, 200 af de Danskere, der har deltaget i krigen i Spanien, vendt hjem. Kun ganske enkelte er blevet dernede, fordi de ligger saarede paa Hospitalerne. Men saa er der endda ca. 100, som aldrig vender tilbage. Det er dem, der har fundet deres død under deltagelse i det spanske Folks Frihedskamp.

Afskrift fra De sidste danske Frivillige fra Spanien vendt hjem, Fredericia Socialdemorkat (avis), 6. februar 1939

Skriv et svar