1940 – Årets længste dag

Kolding Socialdemokrats tegner om sommer-varmens foreteelser. Trykt i avisen 20. juni 1940. Digitaliseret af krigendagfordag.dk
Kolding Socialdemokrats tegner om sommer-varmens foreteelser. Trykt i avisen 20. juni 1940. Digitaliseret af krigendagfordag.dk

Fra Kolding Socialdemokrat forlyder det i anledningen af årets længste dag, den 21. juni, at:


Jordbærrene bliver ikke til noget videre, dersom de ikke får en ordentlig bundbløde, men der synes efter vejret i dag ikke at være mindste udsigt til regn.

Hvordan meteorologerne bedømmer udsigten, er deres hemmelighed, for de må ingen ting sige. Det er krigen.

Der bliver heller ingen Sct. Hans-Bål, der plejer at flamme midsommernatten, men det kan jo være rimeligt, at vi ikke bruger vort fattige brændsel til det.

Det er underligt at skulle tænke på brændsel på årets længste dag, da sommeren rigtig skulde begynde. I alle andre menneskelige spørgsmål lever vi fra dag til dag, uden at kunne beregne noget for den nærmeste tid. Men varer uvejret ved ude i den store verden, så har vi ikke meget at vente ude fra af tilførsler. Derfor må vi ty til vore moser og skove og samle af de brændselsreserver, vi har der. Godt at vi har dem.

Årets første jordbær i Kolding kom angiveligt den 21. juni på torvet, hvor de kostede 90 øre pr. ½ kg.

Den 20. juni 1940 målte bademester Meiling fra Badeanstalten ved fjorden, at fjordvandet var 25 grader, det er kun 3 måneder siden at fjorden var landfast af is fra bred til bred. Samtidig kunne vejrudsigter melde om at der blev målt 31 grader i skyggen. Det er Meilings håb af Badeanstalten vil stå færdig på søndag (23. juni) og arbejdet skrider fremad. Men allerede nu “er en masse børn derude … det er rigtigt soppevejr“.

Det kan også meldes den 21. juni, at den første del af bygningen, der skal blive til Hørfabrikken på Mosevej, nu er rejst. Endnu mangler laden dog, hvor der mangler en del udvendigt murerarbejde.

Kilder:
31 grader i skyggen, Kolding Socialdemokrat, 20. juni 1940
Varmen er over os, Kolding Socialdemokrat, 20. juni 1940
Længste dag, Kolding Socialdemokrat, 21. juni 1940
Spredte nyheder, Kolding Socialdemokrat, 21. juni 1940

Skriv et svar