1940 – Valglister stjålet

Der var i starten af marts 1940 en del kriminalsager rundt om i Danmark:

Et mærkeligt tyveri er blevet anmeldt i Horns Herred, hvor valglister er blevet stjålet fra skolerne i Gerlev og Skovens, listerne var lagt frem til offentlig eftersyn. Sidste år forsvandt der fem valglister fra herredet.

I forgårs nat (natten mellem 5. og 6. marts 1940) blev der begået indbrud i Donslund Brugsforening, udbygget var blandt andet en pung med 400 kroner, et jagtgevær og muligvis også cigaretter. Kriminalpolitiet mistænker, at det er en for nyligt undsluppen arbejdshusfange fra Sdr. Omme, Willumsen, der har begået indbrudet.

Da driften den 5. marts skulle genoptages på I.A. Hansen Teglværker i Seest udenfor Kolding, som på grund af frosten har ligget stille siden midten af januar, blev det opdaget at teglværket havde været udsat for et dristigt tyveri. Der er blevet stjålet mellem 16 og 20 store støbejerns tandhjul, med en vægt på mellem 25 og 100 kg stykket. Der er for tiden høje jernpriser, hvorfor det sandsynligvis er derfor tyvene er blevet fristet. Dagsprisen i januar-marts 1940 for gammel støbejern lå på 15-18 øre pr. kg.

Ved en forespørgsel hos Kolding bys produkthandlere, er 4 af de stjålne tandhjul igen dukket op. Kriminalpolitiet i Kolding ved indtilvidere at et par unge mennesker, har optrådt som sælgere af de foreløbigt fundne hjul.

I København har politiet mandag den 4. marts anholdt en tidligere straffet villatyv, Jens Carl Nielsen. Der i den seneste tid har begået indbrud i Hellerup, Gentofte og andre steder i Københavns omegn. Politiet kom på sporet af Nielsen ved hjælp af et par gummihandsker, som han havde efterladt. Nielsen blev ved anholdelsen fremstillet i dommervagten, og fængslet i 14 dage mens sagen efterforskedes.

Et et indbrud begået af J.C. Nielsen blev der efterfølgende fundet en kande, som undrede kriminalpolitiet. Politiet mener nu at kanden var fyldt med en blanding af saltsyre og alkohol, der skulle tages i brug, hvis nogen overraskede tyven. Nielsen selv benægter at have gjort noget ulovligt, men indrømmede at han havde haft en smørkande, som den fundne, men den havde han kastet væk i en skraldebøtte.

Kilder:
– Der stjæles valglister, Kolding folkeblad, 7. marts 1940, side 2
– Indbringende tyveri i Donslund brugsforening, Kolding folkeblad, 6. marts 1940, side 5
– Uhyggeligt våben under Tyvetogter, Kolding folkeblad, 6. marts 1940, side 7

Skriv et svar