1944 – Tilfældene: fru Delbo og hr. Kronby!

To stikkere har fået deres fortjente straf, men der bliver ikke borgerfred i Danmark, før der er gjort fuldstændig op med Dagmarhus’ danske hjælpere.

Dagspressen har meddelt om to drab, et på fru Delbo i Sankelmarksgade, og et på en fhv. politibetjent Kronby på Bispebjerg, men selvfølgelig har de legale blade ikke fået lov til at skrive sandheden om disse to drab, nemlig, at det er to af Dagmarhus’ danske hjælpere, der er blevet straffet på livet for deres forræderiske gerninger. Både fru Delby og hr. Kronby hørte nemlig til dette usle kryb, stikkerne, der for penge sælger deres landsmænd til fjenden, og mange gode danske borgere sidder i dag i tysk fængsel, tugthus eller koncentrationslejr på grund af disse to stikkeres virksomhede. Derfor har frihedskæmpere idømt de to landsforrædere den eneste straf, der gælder for deres landsforræderiske gerninger, nemlig: døden, og Dagmarhus’ øvrige danske hjælpere kan være overbevist om, at skæbnen også nok skal vide at indhendte dem.

De kan, som fru Delbo, forsøge at skjule sig under opdigtede navne, men de skal lige så præcist som i tilfældet Deblo – blive fundet. […]

Kilde: Uddrag af det illegale blad ‘De Frie Danske, nr. 6, marts 1944, 3. årgang.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar