1940 – Årets ligningsprocent

Koldings Ligningskommission har udgivet de officielle skattetal, ligningsprocenten for året bliver sat til 13 procent og kirkeskatteprocenten til 0,6 procent. Siden april sidste år, hvor den samlede skattepligtige indkomst var lidt over 29 millioner kroner, er denne nu steget til lidt over 31 millioner kroner, samtidigt er befolkningstallet steget fra 24.533 den 1. januar 1939 til 25.175 den 1. januar 1940.

Kolding Folkeblad bringer i dagens leder en skarp kritik af Socialdemokratiet: ”Ja, så fik vi spændingen udløst og Koldings ny ligningsprocent fastsat. Socialdemokraterne må åbenbart ikke være overtroiske når de ikke er bange for tallet 13. Det blev jo atter slået fast, at når det virkeligt kommer til stykket, så skæres budgettet ned, og alle de “gode gerninger” og det meget arbejde, man hænger ud som lokkemand, ved 1. budgetbehandling, det falder af, når budgetudvalget har haft saksen fremme. Og nedskæringerne er jo foretaget af flertallet, altså socialdemokraterne, for ellers havde de simpelthen ikke kunnet gennemføres!”.

Der er for Folkebladet flere problemer med årets ligning. Ligningsprocenten er steget fra 11,8 procent til 13, der er dog stadigt ikke skaffet dækning for de 600.000 kroner som Kolding har i gæld til staten, der anslås et års underskud på 200.000 kroner. Der er stor uenighed mellem den borgerlige side og socialdemokraternes side om budgetterne og fordelingen hertil.

Ellers kan der meldes at det forventes ved budgetforhandlingernes 1. behandling, at elektricitetsprisen for 1940 ville ligge på 9 øre, den endte dog på 10 øre pr. kwt for almindelige forbrugere.

Om Sydbanernes skæbne

Formanden for Sydbanerne har været i København for at forelægges en nedlæggelse af banerne for trafikministeren. Banerne vil holde op med at køre den 1. juli i år, i løbet af april måned vil der blive indkaldt til generalforsamling af de interesserede parter, nemlig de ni kommuner, Kolding by, Ribe og vejle amtsråd, og staten.

Folkebladet har spurt formand propr. Jørgen Krag, Trappendal om det kan tænkes at baneselskabet vil oprette rutebilnet til sognene? ”Det kan jeg ikke svare på. Det bliver kommunernes sag, at afgøre, om eventuelle rutebiler skal drives kommunalt eller privat” svarede Jørgen Krag.

Kilde: Kolding Folkeblad 1. april 1940

Skriv et svar