1943 – København har nu fået bevis for, at angreb af Royal Air Force ikke er virkningsløse

B.&W.s ubåds-dieselmotorafdeling ødelagt – Pressens oplysninger er propaganda

I sidste nummer bragte vi en artikel fra det engelske blad ‘The Sphere’, der mundede ud i følgende sætning; “Hvad danske skibsværfter, der alle arbejder for Hitler, en dag bliver bombet? – Så vil danskerne måske forstå, at frigørelsen begynder hjemme.” Ved angrebet på København den 27. januar fik vi en alvorlig advarsel om, at de allierede ikke længere nøjes med at advare os med ord.

Ca. halvdelen af de nedkastede bomber faldt hos B.&W. (se specifikationen side 14). De 4 sprængtes ved anslaget, deraf 2 i prøvehallen, hvor de forvoldte stor skade, mens de 7 var tidsindstillede. Den første af disse eksploderede om fredagen kl. 13.52 i automathallen, men man vil forgæves lede efter oplysning om sprængstedet i pressen. Alt arbejde er standset, da værftet er så ødelagt, at en nyopførelse er nødvendig. Fra sagkyndig militær side oplyses det, at angrebet udførtes med enestående præcision og hurtighed.

Royal Air Force nåede altså sit mål, hvor meget tyskerne end gennem presse og radio benægter det. Ved tidsindstilling af hovedparten af bomberne havde man givet civilbefolkningen mulighed for at bringe sig i sikkerhed. […]

Kilde: Uddrag af det illegale blad: De Frie Danske, 2. februar 1943, nr. 4, 2. årgang.

Jacob Krause

Cand.mag. i Historie fra Aarhus Universitet, 2016. Arkivar ved Kolding Stadsarkiv siden 2017.

Skriv et svar