1943 – Brev til DKPs partiafdeling i Esbjerg

Introduktion: Følgende brev er skrevet af Holger Vivike, under dæknavnet Sigurd Skov (S.S.), det er sendt til DKPs partiafdeling i Esbjerg. Dateret 6. marts 1943. Her bringes et uddrag med fokus på omtale af sabotage i Kolding mod Højskolehjemmet den 25. februar 1943 og den generelle situation for det syddanske modstandsarbejde.

Gode Kammerater!
6. marts 1943

Såvel i Ribe som Tønder køber de papir op, som de imidlertid lagrer op hos sig selv til dårligere tider, som jo papirmæssigt set kan indtræffe når som helst.

Ingen af vore kammerater i Kolding lader til at være berørt af attentatet(1), men dem kommer de måske til senere. Derimod er en 7-8 Odense kammerater arresteret i forbindelse med tyveriet af de 42 geværer.(2) Det er efterhånden en noget hårdt ramt by. At i (Esbjerg red.) hidtil har undgået meget af den slags skyldes sikkert en nogenlunde danske politimester.

Ellers stadig intet mere nyt om valget udover, at ca. 50 blade stævnes for at have omtalt eventuel valg for meget. Det kunne jo tyde på, at der ingen bliver, men noget bestemt ved jeg ikke.

Hilsen og håndslag
Sigurd

1. Sabotage imod højskolehjemmet i Kolding den 25. februar 1943.
2. Ved tyveri fra en jernbanevogn i Odense blev der den 22. januar 1943 fjernet en del geværer, antallet nævnes i anden kilde som 37 geværer.

Kilde: Vor kamp vil vokse og styrkes, s. 532-533, af H. Kirchhoff og A. Trommer, 2001, Selskabet for Udgivelse af Kilder til Dansk Historie

Skriv et svar